2 Nisan 2012 Pazartesi

KAKTÜSLER DE YETİŞME İSTEKLERİ




ORANTILI NEM:

Kuru havayı severler. Dolayısıyla % 50-60 lık nem yeterlidir.







SICAKLIK :

  Büyüme ve çiçeklenme dönemlerinde sıcağı çok severler.  Kışın birçok kaktüs türü 6 ile 10 derece arasında sıcaklığa gereksinim gösterirler. Daha ılık iklimlerde yetişen bazı türleri ise sıcaklığı 10 ile 15 derece olan yerlerde bulundurulur. Ancak, kaktüslerin iyi bir şekilde çiçeklenmesi  kışın su verilmeden  aydınlık ve serin bir yerde tutulmaları ile sağlanır.


IŞIK :

Etli bitki ve kaktüs türlerinin her birinin ışıkla ve güneşle ilişkileri birbirinden farklıdır. Bazı türler doğ¬rudan güneş ışıklarına dayanabildiği halde, bazıları gölgede kalmayı isterler. Doğrudan güneş ışığına da¬yanabilen, kızgın çöllerdeki doğanın en acımasız sı¬cak ve kuraklığında yaşayabilen türler olduğu gibi, bir kısım bitkiler güneşten sanki korkar gibidir. Sıcaklığın verdiği ağır ortam içinde bitkinin su gereksinimi fazla olur. Genel olarak kaktüsler aydınlık ve güneşli yerleri severler. Eğer iç mekanlarda bulunduruluyorlarsa, güneşe bakan pencere önleri en uygun yerlerdir. Uzun süre yoğun gölge yerlerde bırakılan kaktüslerin yeni çıkan sürgünleri anormal uzamaya başlar ve renkleri açık yeşil, giderek sarıya dönüşür. Bitkiler kışın daha az aydınlık yerlerde tutulabilir. Kışı gölge yerlerde geçiren kaktüsler, İlkbaharda güneşe birdenbire değil, alıştırılarak çıkarılmalıdır. 

SAKSI HARCI

Kumlu, süzek toprakları severler. Yeterli havalanma ve drenaj sağlayabilmek için karışımların en az 1/6 sı kaba dişli kumdan oluşmalıdır. Genel olarak kaktüs yetiştiriciliğinde kullanılan saksı toprakları hacim olarak 1 kısım tınlı toprak, 1 kısım yaprak çürüntüsü, 1 kısım kaba dişli kum ve 1 kısım odun kömürü, tuğla veya saksı kırığının karışımıyla elde edilmektedir. Ayrıca, hacim olarak eşit miktarlarda tınlı toprak, yaprak çürüntüsü, kaba dişli kum ve yanmış ahır gübresinin karışımından oluşan harç da kullanılmaktadır. Bazı kaktüslerin büyütülmesinde ise 1:1:1 veya 2:1:1 oranlarında perlit, turba ve yaprak çürüntüsü karışımından yararlanılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder